Wikipedia obsoleet?

Wikipedia obsoleet?

Al twee jaar heeft Cardano ruzie met Wikipedia omdat Wikipedia weigerde een Cardano pagina aan te maken. Steeds wanneer Cardano fans stukken probeerden te publiceren op het platform, haalde Wikipedia ze er net zo hard weer vanaf.

De argumenten van deze online encyclopedie waren op zijn zachtst gezegd vaag. Zo zouden de publicatie-criteria niet worden gehaald door Cardano, omdat ze onvoldoende betrouwbare bronnen zouden gebruiken.

Vorige maand was het genoeg voor Charles Hoskinson, CEO van Input Output Global (de wetenschappelijke tak van Cardano). Hij haalde hard uit op Twitter en gaf aan dat Wikipedia ongepaste censuur toepast. Vele dubieuze crypto-projecten hebben een pagina, zoals bijvoorbeeld Titicoin, een coin gelieerd aan de porno-industrie.

“Cardano heeft meer dan 75 academische studies gedaan, is vermaard in de cryptografische en computertechnische wereld, werkt met universiteiten en staatshoofden over de hele wereld en nog weigert Wikipedia ons een pagina te geven.

Wikipedia heeft na deze ontploffing van Hoskinson schoorvoetend een pagina toegekend, maar heeft hier wel allerlei waarschuwingen aan gekoppeld, onder andere dat de bronnen niet betrouwbaar zouden zijn.

Inmiddels worden er gesprekken gevoerd tussen Hoskinson en Everipedia. Everipedia is een gedecentraliseerd encyclopedie die momenteel op de EOS blockchain loopt. Everipedia oprichter Sam Kazemian:”kennis moet neutraal zijn en niet onder ongepaste censuur staan. Wij zijn volkomen gedecentraliseerd. Wikipedia lijkt niet te zijn meegegaan met de tijd. en de controle mechanismen van Wikipedia zijn een obsolete manier van naar kennisdeling kijken”.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.