Proof of Work of Proof of Stake

Proof of Work of Proof of Stake

Een van de grootste bezwaren tegen PoW blockchains is de aanslag op het milieu door de ongelooflijke hoeveelheid energie die het kost om blocks te maken (“mining”).

Bij PoW is het namelijk zo dat een computer een ingewikkeld probleem moet oplossen voordat een block gemaakt kan worden. Dit kost heel veel rekenkracht en daardoor veel energie. 

De kritiek is vooral gericht tegen Bitcoin omdat Bitcoin de bekendste cryptocurrency is dat een PoW algoritme gebruikt. Zo wordt het energieverbruik van het “minen” van Bitcoin vergeleken met het energieverbruik van verschillende landen. In 2018 verbruikte het Bitcoin netwerk ongeveer evenveel energie als Ierland (nummer 66 op de landenlijst qua energieverbruik). Een jaar later was het al een stuk erger gesteld: het netwerk gebruikte nu evenveel als een land als Zwitserland (nummer 44 op de landenlijst qua energieverbruik).  

En dan nog te bedenken dat Bitcoin niet het enige PoW systeem is dat bestaat en dat al die andere netwerken ook energie verbruiken. 

Sommige experts gaan hier tegenin met het argument dat het “minen” van Bitcoin nog altijd minder energie kost dan het delven van goud en zilver. Bovendien hoeven voor cryptocurrencies geen bomen te worden gekapt om papier te printen om geld mee te maken. 

Toch is het energievraagstuk belangrijk om te bekijken. Nieuwere blockchains zoals Cardano gebruiken niet een PoW systeem, maar een Proof of Stake systeem. Een PoS systeem gebruikt veel minder energie omdat iemand een blok mag maken niet op basis van het oplossen van een rekensom, maar op basis van een gewogen loting. De “Stakepool Operator” mag een blok maken als hij de loting wint. Hoe meer ada’s hij heeft (ada is de Cardano currency), hoe groter de kans dat hij de loterij wint. Dit systeem blijkt ongeveer 4 miljoen keer zo energie-zuinig. Critici van PoS blockchains wijzen er op dat PoS systemen minder veilig zouden zijn. De laaste jaren wordt echter flink aan de weg getimmerd met deze systemen en voor de toekomst bieden zij mogelijk meer dan de traditionele blockchains.

1 Reactie
  • Rob Kemme
    Geplaatst op 14:38h, 19 oktober

    Het hoge energieverbruik van PoW (minen) is inderdaad een probleem. Vooral ook omdat er veel energie verloren gaat. Met de warmte die tijdens het minen vrij komt gebeurt vaak niets, sterker nog: veel mining equipment wordt extern gekoeld. Maar dat kan ook anders, Ik ken miners in Amerika en Canada die hun hele huis verwarmen met hun computers. Als we in Nederland echt van het gas af willen, zouden we onze CV ketels bijvoorbeeld kunnen vervangen door Bitcoin kachels…