Kopen en verkopen

Exchanges zijn de online wisselkantoren waar je cryptocurrencies kunt omwisselen tegen andere cryptocurrencies, kopen of verkopen (veelal in US Dollar of Euro). Er bestaan zowel gecentraliseerde (CEX) alsook gedecentraliseerde (DEX) exchanges. Het grootste verschil zit hem in de manier waarop transacties afgehandeld worden. Bij gedecentraliseerde exchanges worden transacties volledig automatisch, zonder tussenkomst van een derde partij, direct tussen twee personen door software (DApps) afgehandeld. Gecentraliseerde exchanges worden beheerd door een exchange operator die als tussenpersoon tussen koper en verkoper fungeert. Bij een gecentraliseerde exchange moet men zich altijd eerst identificeren (KYC) voordat men kan gaan handelen. Omdat de verwerking bij een gededentraliseerde exchange geheel softwarematig plaatsvindt is het opgeven van een emailadres vaak al voldoende om te kunnen handelen. Let op: de software van gedecentraliseerde exchanges is ge├»mplementeerd middels smart contracts op een blockchain. Dit betekent dat transacties NIET teruggedraaid kunnen worden. Vergissingen (b.v. typefouten) kunnen dus grote gevolgen hebben. Het gebruik van een blockchain voor het vastleggen van de transacties op een gedecentraliseerde exchange kan bij een groot transactievolume zorgen voor enige vertraging in de afhandeling. Het is overigens niet zo dat gedecentraliseerde exchanges helemaal ‘vanzelf’ draaien. Ook een DEX wordt beheerd door een of meer personen, maar deze spelen geen rol in het handelsproces.

 

Bekende exchanges zijn Binance, Kraken en Coinbase. In Nederland gevestigde exchanges zijn bijvoorbeeld Bitvavo (Amsterdam) en Knaken (Rotterdam). Het voordeel van de Nederlandse exchanges is dat je bij vragen altijd via telefoon of chat iemand kan bereiken die Nederlands spreekt.

Na het (ver)handelen op een exchange kan je de cryptocurrency daar laten staan. Dit is analoog aan het sparen bij een bank. Je kan de cryptocurrencies ook overmaken van de exchange naar een eigen wallet. Dit komt overeen komt met het sparen in je eigen spaarpot. Omdat niet alle exchanges even goed beveiligd zijn, wordt het afgeraden om grote hoeveelheden cryptocurrencies bij een exchange te laten staan.

Actuele BTC koers op Bitvavo

Bitcoin Meester