Wallets

Waar staat mijn geld eigenlijk

Wat is een Wallet

In de meeste gevallen is de cryptocurrency wallet een software programma of hardware device dat je in staat stelt digitale currencies te bewaren, te zenden en te ontvangen. Een papieren wallet bestaat ook, maar deze kan alleen gebruikt worden om cryptocurrencies in op te slaan. Een papieren wallet is QR code die uitgeprint wordt (en indien nodig weer gescand wordt).

Omdat cryptocurrencies geen fysieke vorm hebben zoals euro’s en dollars, bevat de wallet eigenlijk alleen maar de informatie over de transacties die hebben plaatsgevonden en zijn opgeslagen in de blockchain. Software wallets zijn programma’s die je op je mobiele telefoon, tablet of je computer installeert. Hardware wallets zijn devices die je op je computer kunt aansluiten en waar je de transactie geschiedenis op bewaart. De bekendste hardware wallets zijn Trezor en Ledger. Sommige cryptocurrencies hebben hun eigen officiële wallet. Zo heeft Cardano de wallets Daedalus voor op je computer en Yoroi voor op je mobiele telefoon. In deze wallets kunnen alleen de Cardano coins ADA worden opgeslagen. Er zijn ook wallets die vele cryptocurrencies kunnen opslaan, zoals Exodus en de Atomic Wallet. Een aantal software wallets (o.a. Exodus) kan een verbinding opbouwen met een of meer Exchanges. Het is dan mogelijk om met de wallet cryptocurrencies aan- en te verkopen. Hieraan zijn wel kosten verbonden!

Van de software wallets die gebonden zijn aan één cryptocurrency bestaan verschillende uitvoeringen: een Full Node wallet en een Light Node wallet. Een full node wallet bevat de complete blockchain en kan zelfstandig transakties uitvoeren. Een light node wallet is voor het afhandelen van transakties afhankelijk van een derde partij.

Wegwijs in walletland…?

De website Yada Wallets (helaas wel in het Engels) is  primair gewijd aan cryptowallets, maar er is ook achtergrond informatie over cryptocurrencies te vinden. Zoals o.m. een artikel over Cardano.

– Wallets die een single currency ondersteunen –

– Wallets die multiple currencies ondersteunen –