Tokens

Een aantal soorten tokens.

Ethereum

Over coins en tokens.

Het begon met bitcoin, maar inmiddels zijn er duizenden alternatieve tokens. De bitcoin was bedoeld was als betaalmiddel, maar tokens kunnen ook andere functies hebben. Een token is niet helemaal hetzelfde als een coin. Een coin draait altijd op een eigen blockchain, dit hoeft bij een token niet het geval te zijn. De meeste tokens zijn op dit moment geïmplementeerd op de Ethereum blockchain (ERC20) of op de Binance Smart Chain (BEP20).

Soorten tokens.

Voor zover bekend bestaat er geen officiëlen indeling  voor tokens. Hieronder zijn een aantal tokens gegroepeerd naar gebruiksdoel.

Store  of value.

Waardeopslag. Bitcoin wordt hier momenteel veel voor gebruikt. Buiten waardeopslag bieden deze coins weinig functionaliteit. De waarde wordt hoofdzakelijk bepaald door vraag en aanbod.

Smart contract.

De tokens worden gebruikt voor en voor smart contracts en dApps (distributed apps), waarbij een dApp gezien kan worden als een combinatie van smart contracts. Ethereum (ETH) is hier een voorbeeld van. Hoe sucessvoller de dApps (in aantal en in populariteit) hoe waardevoller het token.

Governance.

Met een governance token kan de eigenaar invloed uitoefenen op de verdere ontwikkeling van een protocol. Nieuwe voorstellen worden in stemming gebracht en bij voldoende steun geïmplementeerd.

Oracles.

Oracles voorzien smart contracts van externe gegevens. Denk hierbij aan het invoeren van wisselkoersen, uitslagen van wedstrijden, etc. Chainlink en Band zijn bekende oracles.

Payments.

Tokens die ontwikkeld zijn voor het doen van betalingen (geld verplaatsen). BCH en DASH zijn payment coins.

Privacy.

Veel mensen denken dat bitcoin betalingen volledig anoniem zijn maar dat is niet zo. Privacy coins zijn bedoeld om volledig anoniem geld te verplaatsen. Voorbeelden: Monero en Zcash.

Exchange.

Exchange coins worden uitgegeven door exchanges (wisselkantoren). Je zou het kunnen zien als een soort lidmaatschapsbewijs van een exchange. De waarde van de coin is gerelateerd aan het succes van de exchange zoals bijvoorbeeld de BNB van Binance.

Meme.

Meme tokens hebben vooralsnog geen enkele functie. Hun waarde (als die er al is) wordt uitsluitend bepaald door ‘wat de gek ervoor geeft’. Het bekendste meme token is ongetwijfeld Dogecoin. De waarde van DOGE is vooral afhankelijk van de tweets van Elon Musk.