Bitcoin

Waarde opslag of betaalmiddel?

Bitcoin, het goud onder de crypto’s

Bitcoin (BTC) is de eerste crytocurrency. Het ontwerp voor de Bitcoin en de blockchain waarop Bitcoin gebaseerd is, is gemaakt door een of meer personen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Wie Satoshi Nakamoto in werkelijkheid is, is nog steeds niet bekend.  Nick Szabo wordt wel genoemd als man achter Satoshi Nakamoto, maar zelf ontkent hij dat hij Satoshi Nakamoto is.

Het oorspronkelijke doel van Bitcoin is om directe betalingen zonder tussenkomst van een derde partij (zoals bijvoorbeeld een bank) mogelijk te maken. Doordat de Bitcoin de eerste en bekendste cryptocurrency is wordt de Bitcoin nu vooral gebruikt als waarde opslagplaats. De Bitcoin wordt dan ook vaak vergeleken met goud. Niet courant maar wel waardevast.

 

Digitaal geld of digitaal goud

 

We spreken van digitaal geld als de cryptocurrency vooral gebruikt wordt om
betalingen mee te verrichten. We spreken van digitaal goud als een cryptocurrency hoofdzakelijk gebruikt wordt om waarde op te slaan. Om te sparen voor later dus.

De Bitcoin is ooit bedacht om betalingen mee te verrichten en hoewel er inderdaad een aantal toepassingen is waarbij Bitcoin als betaalmiddel gebruikt wordt, zien we dat Bitcoin op dit moment vooral gebruikt wordt om te sparen. Heel veel mensen kopen Bitcoins (en alt-coins) om ze te bewaren voor later. Niet alleen om geld ‘veilig’ te stallen, maar dikwijls ook in de hoop dat de digitale munten op termijn duurder worden om ze dan met winst te kunnen verkopen. Tot voor kort leverde het bezitten van cryptocurrencies niets op (je krijgt op crypto geld net als op goud geen rente), buiten een eventuele koerswinst (net als bij goud wanneer de goudprijs stijgt). De laatste tijd komen er echter steeds meer exchanges die een bepaalde vergoeding bieden als je crypto geld bij hen aanhoudt.

Aandeel Bitcoin in totale hoeveelheid cryptocurrency0%