Altcoins

Korte omschrijving van de belangrijkste altcoins

Sinds het ontstaan van Bitcoin in 2009 zijn er heel veel (duizenden) nieuwe cryptomunten gekomen. We noemen alle munten die na de Bitcoin ontstaan zijn Altcoins (van “alternative coins”).

 

Sommige altcoins zijn regelrechte kopieën (forks) van Bitcoin, anderen zijn nieuw ontwikkeld. Enkele bekende altcoins zijn: Cardano (ADA), Ether (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) en Stellar Lumens (XLM).

Selectie Altcoins

Klik op + om uit te klappen

Ethereum is na Bitcoin de grootste cryptocurrency. Het is opgericht door Vitalik Butyrin (een briljante, jonge, van oorsprong Russische man, opgegroeid in Canada en nu wonend in Zwitserland) en Charles Hoskinson (even briljant, maar na verschillen van mening met Vitalik verdwenen uit de Ethereum-wereld en later de oprichter van Cardano).

Het is een smart contract platform. Ontwikkelaars kunnen hierop gedecentraliseerde applications (DApps) maken. Ether is de naam van de eigen currency op het Ethereum platform.

Ethereum zit momenteel in het proces van overstap van Proof of Work naar Proof of Stake. Omdat de Ethereum blockchain al zo belangrijk is en er al veel applicaties op lopen, is deze overgang een lastige.

What is Ethereum in plain English?

Tether (USDT) is een cryptocurrency waarvan de waarde rond de waarde van de Amerikaanse dollar ligt. Een dergelijke coin wordt ook wel “stable coin” genoemd. Bij grote volatiliteit in de cryptomarkt, is het soms verstandig volatiele coins om te zetten in Tether. Wanneer de markt weer stabieler oogt, kan men vervolgens Tether weer omzetten in de gewilde coins.

Chainlink (LINK) is een gedecentraliseerd oracle netwerk. Een oracle is een stukje software dat als doel heeft data uit de werkelijke wereld te verbinden met de blockchain.  Chainlink is ontwikkeld door Sergey Nazarov en Steve Ellis.   De cryptocoin LINK wordt gebruikt als currency om degenen te betalen die de informatie via de oracles aanbieden.

Bitcoin SV (Satoshi Vision) is een Bitcoin hardfork, geleid door Craig Wright. Craig Wright is een controversiele man, die in vele rechtzaken verwikkeld is. Hij is ook degene die claimt dat hij Satoshi Nakamoto is, de uitvinder van Bitcoin, maar heeft dat op geen enkele manier hard kunnen maken. Toch heeft deze coin het tot de top 10 gebracht. Naar ons idee onvoorstelbaar. De koers van deze coin beweegt in het algemeen mee met Bitcoin, maar kenmerkt zich door een hogere volatiliteit.

De Cardano blockchain is er een om sterk rekening mee te houden voor de toekomst. De Cardano coin heet ADA. Cardano kenmerkt zich door een zeer gedegen wetenschappelijke benadering. Vele wetenschappers werken aan de basis van Cardano. Tientallen zogenaamde whitepapers zijn geschreven om er voor te zorgen dat de basis van het systeem honderd procent solide is. Er wordt geloofd in “peer review”. Dat wil zeggen dat ze al hun veronderstellingen publiceren en kritisch laten bekijken door elke expert in de wereld die hier iets over wil zeggen. Ze heeft als doel het belangrijkste financiele systeem te worden in de wereld. Een systeem waar elke wereldburger aan kan deelnemen. Verder zal deze blockchain gebruikt gaan worden voor zgn “smart contracts” en zal zij zo onder andere een grote rol kunnen gaan spelen in logistieke processen, verkiezingen, bewaken van identiteitsgegevens en decentralized finance.

 

Cardano and Governance

EOS.IO is een blockchain platform ontwikkeld voor het gebruik van Dapps en smart contracts. De makers hebben EOS ontwikkeld als reactie op de fouten die zij in het Ethereum netwerk dachten te zien. Ethereum heeft te kampen met problemen rond opschaling, transactie-snelheid en transactie-kosten.  Critici van EOS zetten vraagtekens bij het enorme bedrag van  4 miljard US dollar dat is opgehaald bij de ICO die bijna een jaar geduurd heeft.

EOS coins gedragen zich net als andere cryptocurrency’s en kunnen gebruikt worden als betaalmiddel zonder tussenkomst van derde partijen.

Tronix (TRX) is de officiele currency van TRON, een gedecentraliseerd entertainment delend platform, opgericht in Singapore. De Tron Foundation richt zich vooral op de entertainment industrie.

Monero ( XMR) is een open-source cryptocurrency gecreeerd in April 2014 die zich richt op privacy en decentralisatie. Het is voor een buitenstaander niet mogelijk om de bron, de hoeveelheid en bestemming van een transactie te zien. Monero is een aantrekkelijke cryptocurrency voor mensen die er veel voor overhebben anoniem te kunnen handelen. Natuurlijk voelen overheden zich extra bedreigd door een dergelijke cryptocurrency, omdat er risoco’s zijn voor criminele activiteiten.

Klik op + om uit te klappen

Polkadot is de “new kid on the block”. In korte tijd zeer populair geworden blockchain.

De gedachte van de makers van Polkadot was om een platform te maken dat vele blockchains met elkaar kan verbinden en zo een uniform onderling netwerk te maken. Polkadot helpt dus met het verzenden van tokens of contracten tussen de blockchains.

Polkadot richt zich vooral op 2 zaken:

 

1) Het realiseren van “interoperabilitiy”: er voor zorgen dat verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren

 

2) Het zorgen voor “scalability”: als tientallen miljoenen mensen de blockchain gaan gebruiken is het belangrijk dat het systeem dit ook aankan en niet enorm vertraagd wordt.

 

Polkadot is opgericht in 2017 door Gavin Wood, die ook medeoprichter van Ethereum is.

XRP is de currency die gedragen wordt op een platform genaamd RippleNet, die weer bovenop een gedecentraliseerde databank ligt die XRP Ledger heet.  RippleNet wordt gerund door het bedrijf Ripple en dat geleid wordt door Jed McCaleb. De XRP Ledger is echter open-source en gedecentraliseerd.

Het doel van Ripple is om een wereldwijd betalingssysteem te hebben zoals SWIFT, maar dan sneller, goedkoper en makkelijker op te schalen.

De waarde van XRP  is de afgelopen jaren opvallend stabiel, waarschijnlijk ook omdat Ripple hier een hand in heeft. Sommigen beweren dan ook dat XRP  geen echte vorm van decentralisatie heeft door de beinvloeding van het Ripple bedrijf dat een groot deel van XRP in handen heeft.

Van alle blockchains zoekt Ripple waarschijnlijk het meest contact met aanwezige financiele systemen en praat met banken over het verbeteren van globale transacties. Dit is voor mensen die bang zijn dat overheden cryptocurrency’s verbieden omdat ze een bedreiging voor banken zouden vormen, een argument om in XRP te investeren.

Binance Coin (BNB) bestaat sinds 2017. Aanvankelijk liep het op het Ethereum netwerk, maar sinds April 2019 heeft het een eigen netwerk (Binance Chain Mainnet).

BNB kan als betaalmiddel gebruikt worden om de kosten op de Binance Exchange te voldoen en BNB is ook de kracht achter de gedecentraliseerde exchange (DEX) van Binance.

Crypto.com is in 2016 opgericht in Hong Kong met als doel de wereld klaar te maken voor de overgang naar cryptocurrencies.  Belangrijkste producten: Crypto.com wallet, crypt0.com betaalkaart, exchange, MCO visa kaart.

Het Tezos project bestaat uit het smart contract platform en de Tezos (XTZ) token.  Het is een Proof of Stake systeem.  Tezos idee is om innovatie van concurrenten snel te kunnen implenteren in hun eigen ecosysteem. Upgraden zou moeten werken zonder het gebruik van hardforks, maar meer via het laten stemmen vanuit de Tezos community door een goed governance systeem (stemmen van de community voor verandering).  Op deze manier heb je een zeer democratisch proces.

Tezos is een serieuze derde generatie cryptocurrency die een belangrijke rol in de toekomst zou kunnen gaan spelen.

De digitale currency van Stellar heet Lumens (XLM). Door het gebruik van Lumens kan iemand elke vorm van currency naar iemand anders sturen als andere currency. Net als Ripple beoogt Stellar om financiele instellingen beter met elkaar te laten communiceren en zo de kosten drastisch omlaag te brengen. Ripple doet dit via contacten met de reguliere banken, Stellar werkt met andere grote partnerships zoals IBM.

Wat is Litecoin?

Litecoin is een cryptocurrency gecreeerd door Charlie Lee in 2011. Deze cryptocurrency is gebaseerd op het Bitcoin protocol, maar het verschilt onder andere in het gebruikte hash algoritme en de transactie tijden.

Lee’s gedachte achter Litecoin was het ontwikkelen van een “light” versie van Bitcoin.

Litecoin wordt door verschillende producenten als betaalmiddel geaccepteerd.  Momenteel is Litecoin in gesprek met de Cardano community om te zien of Litecoin mogelijk sneller en beter kan werken op de Cardano blockchain.

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash’ gedachte is om een betrouwbaar wereldwijd financieel netwerk te zijn met snelle transacties, lage transactie-kosten, privacy en een hoge transactie-capaciteit. Met deze wensen zijn ze natuurlijk niet uniek, maar de man achter Bitcoin Cash, Roger Ver, is een gedreven, intelligente man die veel voor elkaar zou kunnen krijgen.