Beleggen in crypto

Kans, gok of pyramidespel

Een korte anekdote. Waargebeurd, ongeveer een jaar geleden. Ik sta met een vriend op zijn verjaardag en iemand begint over crypto. Hij is – net zoals de jarige – groot fan. Ik leg hem het volgende vraagstuk voor: Waarom zou ik beleggen in crypto? Crypto is geen aandeel. Als ik een aandeel koop van bijvoorbeeld Boeing ben ik mede-eigenaar geworden (ook al is het maar voor een klein gedeelte) van een bedrijf dat iets maakt, in dit geval vliegtuigen.


Hierdoor is er in ieder geval iets dat winst kan genereren. Bovendien mag je bij normale omstandigheden aannemen dat er in de toekomst ook nog vliegtuigen worden verkocht en dat dit alleen maar zal toenemen omdat de welvaart toeneemt en daarmee ook reislustigheid (let wel, er was nog geen corona).


Bij crypto beleg je niet in een bedrijf. Het bestaat niet eens fysiek zoals een munt of papiergeld.

Het leuke is nou dat ik de dicussie won maar ik had beter mijn geld in de Bitcoin kunnen steken als in Boeing. Corona kwam, het aandeel Boeing verloor 3/4 van zijn waarde en de waarde van bitcoin bleef redelijk gelijk.

 

Wat is de moraal van dit verhaal? Ik zou het niet weten…Misschien moet je wel de vraag stellen: Waarom was de bitcoin achteraf toch de betere belegging?

 

Koers Bitcoin vs. US Dollar

De bitcoin is een populair beleggingsobject. Het klom in no time van nauwelijks een waarde te hebben naar bijna 20.000 euro. Om daarna weer flink naar benden te gaan. Uieindelijk bleef de ondergrens daarna rond de 2800 euro steken en wordt inmiddels de grens van de 10.000 euro af en toe aan geraakt. Waarom zou je in hemelsnaam in zoiets beleggen?!

 

Laat ik allereerst beginnen met te zeggen dat ik hier niet ga vertellen dat u dat wel moet doen. Ons maakt dat niets uit. Bovendien zijn er genoeg redenen niet in crypto te beleggen. Ik geef u er 3:

 

  1. Geen dividend
  2. Geen zekerheid
  3. Geen onderliggende waarde

 

Echter waarom zou ik dan wel in crypto beleggen. Dan geef ik u wederom 3 redenen:

 

  1. Nieuwe betaalvorm
  2. Nieuwe toepassing
  3. Schaarste

 

Het derde begrip is een van de belangrijkste economisch principes: schaarste.

Ieder goed of dienst waarvan de vraag het aanbod overstijgt zal in waarde toenemen.

 

En dit is een belangrijk punt bij crypto: van de bitcoin zijn er maximaal 21 mln. Daarvan zijn er nu 18 mln in omloop. Als de vraag naar deze munt toeneemt zal de prijs (blijven) stijgen.


De vraag is dus of de vraag blijft toenemen.

 

En dat hangt van veel factoren af zoals welke beleggingsopties er nog meer zijn, het vertrouwen in de munt, welke munt veel gebruikt gaat worden als betaalmiddel, etc.

Maar de belangrijkste vraag die je je moet stellen is: Geloof ik in crypto als een toekomstig betaalmiddel? Daarvoor kan je veel informatie vinden op deze website. 

 

Ik zal in ieder geval aangeven waarom ik er in geloof:

 

  1. Crypto is aantoonbaar veiliger dan regulier geld
  2. Betalen met crypto is gemakkelijker bij online aankopen
  3. Bij crypto is er geen sprake van wisselkoersen
  4. Bij crypto is er geen sprake van bankkosten
  5. Internationale transacties kunnen zonder fees worden gedaan zoals wel het geval is bij Western Union, World Remit en zelfs PayPal.
  6. Bij veel crypto is er sprake van een gelimiteerde oplage waardoor deze waardevast is ipv de oneindig doorrollende geldpers van Dollars en Euro’s. 

 

En in dat laatse punt zit mijns insziens ook het belangrijkste punt waarom een belegging in crypto weleens heel lucratief zou kunnen zijn.

Nog niet overtuigd? De ECB gaat nu haar eigen cryptomunt uitrollen.