Wat is proof of importance (NEM)

Wat is proof of importance (NEM)

Proof of importance is een consensus algoritme voor de blockchain dat voor het eerst door NEM werd geïntroduceerd. Proof of Importance is het mechanisme dat wordt gebruikt om te bepalen welke netwerkdeelnemers (knooppunten) in aanmerking komen om een blok aan de blokketen toe te voegen, een proces dat door NEM bekend staat als ‘harvesting’. In ruil voor het oogsten van een blok kunnen de knooppunten de transactiekosten binnen dat blok innen. Rekeningen met een hogere belangrijkheidsscore zullen een grotere kans hebben om gekozen te worden voor het oogsten van een blok. Om in aanmerking te komen voor de belangrijkheids-berekening vereist het NEM-protocol dat een rekening minimaal 10.000 verworven XEM heeft om in aanmerking te komen voor harvesting.

 

Proof of Importance kan worden beschouwd als een nieuw consensus algoritme omdat het, in tegenstelling tot bestaande consensusmechanismen zoals proof of stake, rekening probeert te houden met iemands algehele steun voor het netwerk. Met proof of stake kan bijvoorbeeld worden beargumenteerd dat het cryptocryptomunthouders beloont. In het proof of stake-model worden knooppunten beperkt tot het ‘ontginnen’ van een percentage van de transacties dat een weerspiegeling is van hun aandeel in een cryptocentrische valuta. Zo zou een ‘proof of stake’ miner die 10% van een cryptokalender bezit, 10% van de blokken op het netwerk kunnen ontginnen. De beperking van dit consensusmodel is dat het knooppunten op het netwerk stimuleert om hun munten te bewaren, in plaats van ze uit te geven. Het levert ook een scenario op waarin ‘de rijken rijker worden’, omdat grote cryptocryptomunthouders een groter percentage van de blokken op het netwerk kunnen ontginnen.

 

Proof of Importance probeert de problemen te overwinnen die in het proof of stake-model kunnen worden gevonden door de algemene ondersteuning van het netwerk door een account te identificeren. NEM doet dit door rekening te houden met drie factoren: vesting, transactiepartners en het aantal en de omvang van de transacties in de afgelopen 30 dagen.

 

Vesting

  • Voor het oogsten is een minimum van 10.000 vested coins nodig.
  • Hoe hoger het aantal verworven munten, hoe hoger de score van de rekening als bewijs van belang.
  • Het bewijs van belang telt alleen munten die een bepaald aantal dagen op een rekening hebben gestaan.

Transactiepartners

  • Het bewijs van belang beloont gebruikers die transacties verrichten met andere NEM-rekeningen op het netwerk.
  • Gebruikers kunnen het netwerk niet bespelen door heen en weer te handelen tussen rekeningen, het algoritme is alleen van toepassing op netto overdrachten in de loop van de tijd.

Aantal en omvang van de transacties in de laatste 30 dagen

  • Elke transactie (boven een minimumomvang) draagt bij aan het bewijs van de belangrijkheidsscore van een rekening.
  • Grotere en frequentere transacties hebben een grotere impact op de ‘proof of importance’-score.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.