Bitcoin en Altcoins ponzi schemes?

BTC

Bitcoin en Altcoins ponzi schemes?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst vasstellen wat een Ponzi scheme is. Het is een vorm van fraude waarbij investeerders worden aangetrokken en waarbij de eerste investeerders profiteren van de latere investeerders. De investeerders denken dat ze in iets van waarde investeren, maar uiteindelijk wordt hun inleg alleen aan de eerdere investeerders uitbetaald. 

Een Ponzi scheme kan lang de illusie geven van een goedlopend winstgevend product, zolang dat er nieuwe investeerders binnenkomen. 

Rond 1920 is Charles Ponzi‘s naam aan deze vorm van fraude gegeven.  Hij was degene die in Amerika berucht werd met deze manier van handelen. Uiteindelijk valt een Ponzi scheme altijd in elkaar en verliezen de meeste deelnemers hun geld. 

Critici van cryptocurrency beweren dat dit ultieme voorbeelden van Ponzi schemes zijn omdat het alleen maar goed gaat zolang mensen werkelijke waarde aan deze coins toekennen. Ze gaan ervanuit dat het product echter geen werkelijke waarde heeft. 

Toen Satoshi Nakamoto in 2009 Bitcoin op de markt bracht zou je nog kunnen zeggen dat er inderdaad geen inherente waarde aan gekoppeld was. Het unieke aan deze digitale currency was de schaarsheid en de moeilijkheidsgraad om een Bitcoin te maken (via ingewikkelde berekening waarvoor veel computerkracht nodig is).

Inmiddels is er echter veel meer mogelijk met cryptocurrencies en de blockchains waar ze op draaien. Ze kunnen niet alleen dienen als gedecentraliseerd financieel systeem, maar ook als middel om producten logistiek te volgen (zodat je bijvoorbeeld als je een Rolex koopt zeker weet dat het een originele is), als drager van “smart contracts” (digitale contracten waar geen derde persoon zoals een notaris aan te pas hoeft te komen), als methode om eerlijk stemmen tijdens verkiezingen te garanderen (zou het niet fijn zijn als dit nu al in de Verenigde Staten zou functioneren?) en als systeem om jouw identiteitsgegevens op een veilige manier op te slaan, zonder dat ze in handen zijn van een derde partij zoals de overheid. 

Kortom, de blockchain en cryptocurrencies hebben inmiddels bewezen dat ze een enorme waarde kunnen gaan hebben en de term Ponzi scheme zal in de toekomst alleen nog maar gehanteerd worden door mensen die de huidige ontwikkelingen niet goed volgen of niet begrijpen. 

We staan aan het begin van een nieuwe internet era, waar de blockchain een enorme rol in zal gaan vervullen. 

2 Reactie's
 • Rob Kemme
  Geplaatst op 15:54h, 08 oktober

  Een Ponzi scheme wordt bij mijn weten opgezet met voorbedachte rade: met als doel om op een ‘slimme’ manier geld bij elkaar te harken. Ik wil niet beweren dat er onder de vele altcoins helemaal geen “Ponzi coins” zitten, maar dat de blockchain en met name de Bitcoin met dit doel opgezet zijn lijkt me toch wel duidelijk. Er is jaren aan de blockchain en Bitcoins ontwikkeld, voordat de Bitcoin koers ging oplopen. De koers is volgens vooral opgelopen omdat iedereen opeens Bitcoins wilde hebben en niet omdat de bedenkers geld bij elkaar wilden harken.

  • Rob Kemme
   Geplaatst op 16:06h, 08 oktober

   !! Correctie !!

   …maar dat de blockchain en met name de Bitcoin met dit doel opgezet zijn lijkt me toch wel duidelijk. Moet natuurlijk zijn: maar dat de blockchain en met name de Bitcoin NIET met dit doel opgezet zijn lijkt me toch wel duidelijk.